ARCHITECTURE


Studio projects


Spring 2014 [Climatarium: The Art of Change]


The site for this studio was Pier 26, in Tribeca, New York. The client was the Hudson River Park Trust — they were searching for a new program and design for the pier which would engage residents and visitors in an educational way with climate, the Hudson River Estuary, and the rest of the park.

We strongly believed that the weakness of public action surrounding climate change does not come from a lack of awareness. It comes from a lack of cultural dialogue that emphasizes what climate change means for our society in terms of human rights, justice, culture and way of life. The pier’s location in Tribeca, home to world-class artists and a rapidly-growing population of young families, as well as its position at the intersection of urban city and natural estuary, perfectly lends Pier 26 as a destination where artists, scientists and the public can engage in a lively discussion about climate change.

Studio critics: Richard Plunz, Patricia Culligan, Kevin Le, Robert Elliott.

Studio partner: Sabrina Barker.




Spring 2014 [C-BIP]


The purpose of the Columbia Building Intelligence Project is to experiment with collaborative workflows and develop building elements or logics that can contribute to the projects of future students. The course used Dassault CATIA as a workspace to develop and exchange tools.

The element I developed is a tool set called the Network Analysis Tool for Shared Resources, which calculates the demand on shared resources and visualizes where their users are coming from.

Studio critics: Scott Marble and Laura Kurgan.




Fall 2013 [Co-occupying Infrastructure]


The site is located at a major node of large transportation, near a raised railway, on-ramp to a highway, and bridges to the Bronx. This infrastructure was designed to connect people to each other, but instead creates unwelcoming, socially abandoned spaces.

Similarly, multi-unit housing brings people together in closer proximity than ever before, but is more often than not associated with long, anonymous hallways and a disconnect from one’s neighbors.

While this scale of infrastructure is very efficient, the experience it creates is far from ideal for human occupation. Our goal for the studio was to embrace the efficiency of mega infrastructure and multifamily housing, while countering the anonymity and isolation it has created in the past.

The structure was conceived as a system of nested modular families that would allow for the efficiency of large-scale building with the flexibility in configuration and application that would be required to adapt to smaller-scale human needs.

Units were intended to have similar floor plans regardless of whether they faced north or south, but the facade would differ in order to take the best advantage of light. Studio critic: Robert Marino.

Studio partner: Ernest Pang.




Spring 2013 [SieveBank]


The brief was to design a new type of banking system, and its physical manifestation on a site in Brooklyn.

In order to understand better understand systems as an aggregation of smaller pieces, ordinary household objects were assigned to study their intrinsic properties and how they could behave in aggregate.

Melitta #6 Cone Coffee Filters were studied in varying ways, exploring their flexibility, porousness, and ability to create a variety of nesting shapes. Scales of aggregation were also tested to understand how the changes made to each unit could create a larger system at the architectural level.

The design for the rest of the semester was built on testing the logic inherent to the chosen aggregation and material properties of the object lesson.

Studio critic: Mabel Wilson.




Fall 2012 [Pool as Sanctuary]


The brief was to design a swimming pool facility in upper Manhattan on NYCHA grounds. We were encouraged to consider the many social and infrastructural questions involved. This design took inspiration from the volatile nature of our water infrastructure and its link to climate change.

The pool was conceived as a piece of infrastructure that would respond to varying levels of human need in times of safety or of crisis. A direct connection with water levels in the pool and the regraded area on the rest of the site was intended as a visual connection to the level of disaster. The understanding was that both too much and too little water were both undesirable, and that balance needed to be struck in order for people to feel secure and taken care of.

Studio critic: Janette Kim.



Visual studies projects


Spring 2014 [ULTRAREAL]


This visual studies course was intended to explore storytelling through highly detailed rendering and editing techniques. As a dedication to my sister Desiree, I designed this pavilion as a fictional retreat for long-distance siblings to find time to escape and reconnect.

Critics: Joseph Brennan and Phillip Crupi.




Spring 2013 [ADR II]


This visual studies course was paired with our Spring 2013 studio to encourage thinking about our projects through drawing.

Critics: Laura Kurgan, Luc Wilson, Jennifer Leung




Fall 2012 [ADR I]


These drawings were for the first required visual studies course at GSAPP, where we were asked to learn software and drawing techniques by studying an existing building.

Critics: David Fano, Josh Uhl